projecten
projecten
news
news
home
fr
nl
en
team
contact
home
team
contact

Portalis

Zware renovatie met gedeeltelijke afbraak van de voormalige DOSZ-hoofdzetel, bij het Poelaertplein en het Justitiepaleis. Dit gebouw met 10 verdiepingen werd eind jaren vijftig in een betonstructuur gebouwd. Het bezit een massieve gevel in witte Chauvigny-natuursteen geritmeerd door indrukwekkende pilasters die het gebouw een « stalinistisch » karakter verlenen.

De interventie is zowel functioneel, esthetisch als urbanistisch bedoeld. Ze wil de bestaande kwaliteiten van het gebouw behouden en oplossingen bedenken om de minpunten te verhelpen. Zo wordt de middenvleugel gesloopt en vervangen door twee constructies met overwegend glazen gevels die uitgeven op een binnenplaats. De stedenbouwkundige integratie van het gebouw en de afmetingen van de volumes werden aldus geherdefinieerd en de ingangen duidelijker afgetekend.

Voor de ingang komt er een voorpleintje, wat een duidelijke oriëntatie aan het geheel verleent en het gebouw beter inschrijft in de stedelijke omgeving. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de renovatie van de behouden gevels in witte natuursteen en aan een actualisering van de HVAC-technieken en de binnenafwerking zodat het gebouw voldoet aan de hedendaagse eisen.

 

 

1000 - Brussel

Poelaert Invest

Kantoren

27.660 m²

Gerealiseerd - 2006

PDF Downloaden